Следвайте Гласове в ТелеграмПродажбата на Школо на английска компания не води

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПродажбата на Школо на английска компания не води
Коментари Харесай

Комисията за защита на личните данни: Продажбата на Школо не дава повод за напрежение

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Продажбата на " Школо " на британска компания не води до смяна на админите, които обработват персоналните данни в платформата, оповестяват от Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД). Дружеството остава същото, само че с изменен притежател и това не е мотив за разпространяване на подправени вести, основаване на напрежение измежду огромни групи в обществото, акцентират от комисията.

Цялото известие на комисията:

Във връзка със създалото се публично напрежение във връзка продажбата на „ Школо ” ЕООД на британска компания за учебен програмен продукт, КЗЛД осведоми за следното:

• Промяната в собствеността на капитала на едно комерсиално сдружение със седалище на територията на Република България, учредено и записано по българското законодателство, не визира уговорките му за отбрана на персоналните данни, които то обработва в качеството му на админ и/или обработващ, както преди смяната, по този начин и след нея.

• Промяната в собствеността на капитала на „ Школо ” ЕООД не води до смяна на неговата правосубектност, което от своя страна не се отразява върху настоящите контракти с просветителните институции, касаещи обработването на персонални данни (на процедура това е същото сдружение, само че с изменен собственик). Тази смяна не води и до смяна на самия админ и/или обработващ персонални данни, което не трансформира и страните по споразуменията сред „ Школо ” ЕООД и просветителните институции. Прехвърлянето на собствеността на капитала на сдружението не постанова известяван на контрагентите му във връзка обработваните от него персонални данни, в това число по отношение на наличието на споразуменията и другите условия по член 28 от Регламент (ЕС) 2016/679. 

• Законодателството за отбрана на персоналните данни не изисква позволение за смяна на собствеността на капитала на сдружението (администратор/обработващ персонални данни) нито от КЗЛД, нито от неговите контрагенти – в тази ситуация, просветителни институции.

• Във връзка с опасенията за даване на персонални данни във Англия, следва да се има поради, че по силата на настоящото Решение на Европейската комисия от 28.6.2021 година според Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на съответното равнище на отбрана на персоналните данни от страна на Обединеното кралство се обезпечава режим на свободно придвижване на персонални данни от Европейски Съюз към Англия, при който обаче се съблюдават всички условия на Регламент  (ЕС) 2016/679.

• Настъпилите промени не следва да стават мотив за разпространяване на подправени вести, основаване на напрежение измежду огромни групи в обществото, в това число извличането на разнообразни изгоди от недобросъвестни лица, целящи в допълнение въвеждане в илюзия и неправилно ориентиране на публичното мнение.

• Независимо от горното, КЗЛД започва инспекция по случая, за резултатите от която ще даде спомагателна информация.     

Инфо: " Труд "

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР